keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Herkulliset mansikkakuppikakut


Herkulliset ja näyttävät kuppikakut ovat juhlapöydän vastustamaton vetonaula. Ja mikä sopisi paremmin kuppikakkujen mauksi näin kesällä kuin tuoreet punaposkiset mansikat. Taikina on sen verran tuhtia, että mansikat jäävät tasaisiksi sattumiksi kuppikakkujen sisälle ja mehevöittävät näin kosteudellaan koko annoksen. Kuorrutteeseen on saatu ripaus juhlan tuntua Bernard-Massard Cuvée de l´Ecusson Brut -kuohuviinillä. Tuoreet mansikat viimeistelevät näyttävän kokonaisuuden.



Viinimaahantuoja Astra Wines järjesti toukokuun lopulla kuudelle blogiringin bloggaajalle viinitasting illan, jonka aikana tutustuimme Domaine Bousquetin ja Bernard-Massardin viineihin. Pääsin tekemään lähempää tuttavuutta Bernard-Massard Cuvée de l´Ecusson Brut-kuohuviinin kanssa. Luxemburgilainen kuohuviini on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen ja sopii hyvin kesäjuhlien kilistelyyn. Sitä valmistetaan Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc ja Riesling-rypäleistä. Kyseistä kuohuviiniä on saatavissa Alkosta paria eri kokoa 13,90 €/0,75 L  tai 8,49 €/0,375 L.


Seuraavassa resepti, josta tulee n. 8-10 isoa kuppikakkua.

125 g voita
150 g sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2 tl leivinjauhetta
220 g vehnäjauhoja
1 dl maitoa
150 g mansikoita pilkottuna


Kuorrute:
120g valkuaista
240g sokeria   

300 g suolatonta voita  
4-6 rkl Bernard-Massard Cuvée de l'Ecusson Brut -kuohuviiniä
tippa ruusunpunaista elintarvikeväriä

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jauhoseos vaahtoon varovaisesti käännellen vuorotellen maidon kanssa. Lisää lopuksi joukkoon pilkotut mansikat.

Jaa taikina vuokiin. Paista 180 asteessa 20-25 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kuppikakku on kypsä, kun tikkuun ei tartu taikinaa. Jäähdytä valmiit kuppikakut ritilällä.
 
Valmista kuorrute. Vatkaa valkuaisia ja sokeria teräskulhossa hiljalleen kiehuvan vesikattilan päällä. Veden ei tule ulottua kulhon pohjaan saakka. Kuumenna valkuaisvaahtoa koko ajan vatkaten 65 asteeseen. Siirrä kulho pois vesihauteesta. Kaada seos monitoimi/yleiskoneeseen ja jatka vatkaamista, kunnes se on huoneenlämpöistä.

Lisää joukkoon vähin erin huoneenlämpöinen pieniksi kuutioiksi pilkottu voi ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Lorauta lopuksi joukkoon muutama ruokalusikallinen Bernard-Massard kuohuviiniä. Voit halutessasi lisätä vielä tipan ruusunpunaista elintarvikeväriä.

Pursota valmis kuorrute kuppikakkujen päälle ja koristele tuoreilla mansikoilla. 


 


Astra Wines järjestämästä tapahtumasta voit lukea Hellan ja viinilasin välissä  sekä Tiskivuoren emäntä -blogeista. Kesän ja syksyn aikana löytyy lisää  Bernard-Massardin ja Domaine Bousquen viineihin liittyviä reseptejä Riikan, Kiran ja Nannan -blogeista.

http://www.blogirinki.fi/
Yhteistyössä Astra Wines.

2 kommenttia:

  1. Oi miten herkullisen näköisiä! Näitä pitää ehdottomasti kokeilla. Olen aikaisemminkin yrittänyt tehdä tuollaista marenkivoikreemiä, mutta ikinä ei ole onnistunut. Voin lisäämisen jälkeen se on aina juoksettunut / lässähtänyt. Jospa tällä ohjeella jo onnistuisi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Olivat kyllä herkullisia, suosittelen kokeilemaan :) Marenkivoikreemi juoksettuu helposti, jos ainekset eivät ole huoneenlämpöisiä eli marengin täytyy jäähtyä tarpeeksi ja voin olla pehmentynyt huoneenlämpöiseksi. Olen lukenut, että voin lisäämisen aikana seos voi mennä rakeiseksi, mutta tämä häviää, kun jatkaa vatkaamista. Itse en edes seurannut tuota vatkausta niin tarkasti, joten annoin voin vatkautua vaan ja hyvin onistui!

      Poista