sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Mansikkajätski


Tänä kesänä on syöty mansikoita. On poimittu ja pakastettu ja leivottu. Ensi kertaa kokeilin tehdä mansikoista jäätelöä. Netti on pullollaan erilaisia jätskireseptejä. Päädyin kondensoidun maidon ja kerman liittoon perusmassana, jossa joukossa hiukan glukoosisiirappia. Kyseinen siirappi estää suurten jääkiteiden muodostumista pakastuksen aikana. Makuna vaahterasiirapissa makeutettuja mansikoita ja suklaarouhetta.

Jäätelö on todella nopea valmistaa ja melkein yhtä nopeasti katosi parempiin suihin :)

5 dl kuohukermaa
1 prk (397g) kondensoitua maitoa
2 rkl glukoosisiirappa

250g mansikoita
2 rkl vaahterasiirappia
suklaarouhetta

Pilko mansikat pieniksi kuutioiksi. Voit myös survoa mansikkakuutioita hieman. Sekoita joukkoon vaahterasiirappi. Vatkaa kerma, kondensoitu maito ja glukoosisiirappi vaahdoksi. Lisää joukkoon mansikat ja suklaarouhe (jätä osa mansikoista ja suklaasta sivuun koristelua varten) ja sekoita tasaiseksi. Jos mansikat ovat kovin mehukkaita, valuta ylimääräinen neste pois ennen jäätelömassaan lisäämistä. Kaada massa pakastusta kestävään rasiaan ja ripottele vielä pinnalle koristeeksi mansikkakuutioita ja suklaarouhetta.

Anna olla pakastimessa vähintään 6 tuntia, mielellään yön yli. Ota valmis jäätelö tarjolle huoneenlämpöön ennen syöntiä, jotta sitä on helpompi annostella. Mansikat tuovat jäätelöön jonkin verran nestettä, joten jäätelö on normaalia hiukan kovempaa suoraan pakkasesta otettuna. Kun annat jäätelön rauhassa huoneenlämmössä pehmentyä, niin jätskipallojenkin pyörittely onnistuu vaivatta.





tiistai 14. heinäkuuta 2015

Prinsessakakku

prinsessakakku

Sofian 3-vuotissynttäreille toivottiin prinsessa-aiheista kakkua. Koristeiksi kruunu, helmiä ja kukkasia. Kakku on mitoitettu 15 henkilölle. Täytteenä tummassa kakkupohjassa mansikka-punaherukka- ja tummasuklaamousse. Kakun pinta ja koristeet sokerimassan ja vaahtismassan sekoitusta.



sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Turkoosin kukin koristeltu hääkakku

turkoosin kukin koristeltu hääkakku

Hääkakuksi toivottiin tyylikästä turkoosin kukin koristeltua valkopintaista nelikerroskakkua. Kukat on sommiteltu ryhdikkäästi suoraan linjaan kakun etuosaan, joka tuo graafisuutta ja tyylikkyyttä kokonaisuuteen.

Kakku on mitoitettu 80 henkilölle. Täytteenä vaaleassa kakkupohjassa maitosuklaa- ja mustikkamousse. Kukat ovat valmistettu kukkamassasta ja kakun pintana tuttu sokerimassan ja vaahtokarkinmakuisen kaulintamassan sekoitus.



lauantai 11. heinäkuuta 2015

Vadelma-suklaakakku


Välillä on aikaa leipoa myös omalle perheelle. Jos lapsilta kysytään, niin liian harvoin ;) Alkavan loman kunniaksi pyöräytin pöytään tällä kertaa tuhdin vadelmatäytteisin suklaakakun. Kakku on kuorrutettu suklaakreemillä ja koristeltu suklaaganachella sekä vadelmilla. Ja upposi nopeasti parempiin suihin :)






perjantai 10. heinäkuuta 2015

Ristiäiskakkuja tytöille


Lily Mayan ristiäisiin oli toiveissa 2-kerroskakku, jossa koristeena olisi pikkuinen tummahiuksinen tyttö sekä lippuviiri Suomen ja Etelä-Afrikan lipuin somistettuna. Kakku on mitoitettu 35 henkilölle. Täytteenä vaaleassa kakkupohjassa sitruuna- ja mansikkamousse. Kakun pinta ja koristeet sokerimassan ja vaahtismassan sekoitusta.



Aada Katherinen kakun koristeeksi valikoitui tummahiuksinen vauva enkelinsiipien suojaan. Kakku on mitoitettu 10 henkilölle. Täytteenä vaaleassa kakkupohjassa mansikka-punaherukka- ja passionmousse. Kakun pinta ja koristeet sokerimassan ja vaahtismassan sekoitusta.

keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Herkulliset mansikkakuppikakut


Herkulliset ja näyttävät kuppikakut ovat juhlapöydän vastustamaton vetonaula. Ja mikä sopisi paremmin kuppikakkujen mauksi näin kesällä kuin tuoreet punaposkiset mansikat. Taikina on sen verran tuhtia, että mansikat jäävät tasaisiksi sattumiksi kuppikakkujen sisälle ja mehevöittävät näin kosteudellaan koko annoksen. Kuorrutteeseen on saatu ripaus juhlan tuntua Bernard-Massard Cuvée de l´Ecusson Brut -kuohuviinillä. Tuoreet mansikat viimeistelevät näyttävän kokonaisuuden.



Viinimaahantuoja Astra Wines järjesti toukokuun lopulla kuudelle blogiringin bloggaajalle viinitasting illan, jonka aikana tutustuimme Domaine Bousquetin ja Bernard-Massardin viineihin. Pääsin tekemään lähempää tuttavuutta Bernard-Massard Cuvée de l´Ecusson Brut-kuohuviinin kanssa. Luxemburgilainen kuohuviini on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen ja sopii hyvin kesäjuhlien kilistelyyn. Sitä valmistetaan Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc ja Riesling-rypäleistä. Kyseistä kuohuviiniä on saatavissa Alkosta paria eri kokoa 13,90 €/0,75 L  tai 8,49 €/0,375 L.


Seuraavassa resepti, josta tulee n. 8-10 isoa kuppikakkua.

125 g voita
150 g sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2 tl leivinjauhetta
220 g vehnäjauhoja
1 dl maitoa
150 g mansikoita pilkottuna


Kuorrute:
120g valkuaista
240g sokeria   

300 g suolatonta voita  
4-6 rkl Bernard-Massard Cuvée de l'Ecusson Brut -kuohuviiniä
tippa ruusunpunaista elintarvikeväriä

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jauhoseos vaahtoon varovaisesti käännellen vuorotellen maidon kanssa. Lisää lopuksi joukkoon pilkotut mansikat.

Jaa taikina vuokiin. Paista 180 asteessa 20-25 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kuppikakku on kypsä, kun tikkuun ei tartu taikinaa. Jäähdytä valmiit kuppikakut ritilällä.
 
Valmista kuorrute. Vatkaa valkuaisia ja sokeria teräskulhossa hiljalleen kiehuvan vesikattilan päällä. Veden ei tule ulottua kulhon pohjaan saakka. Kuumenna valkuaisvaahtoa koko ajan vatkaten 65 asteeseen. Siirrä kulho pois vesihauteesta. Kaada seos monitoimi/yleiskoneeseen ja jatka vatkaamista, kunnes se on huoneenlämpöistä.

Lisää joukkoon vähin erin huoneenlämpöinen pieniksi kuutioiksi pilkottu voi ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Lorauta lopuksi joukkoon muutama ruokalusikallinen Bernard-Massard kuohuviiniä. Voit halutessasi lisätä vielä tipan ruusunpunaista elintarvikeväriä.

Pursota valmis kuorrute kuppikakkujen päälle ja koristele tuoreilla mansikoilla. 


 


Astra Wines järjestämästä tapahtumasta voit lukea Hellan ja viinilasin välissä  sekä Tiskivuoren emäntä -blogeista. Kesän ja syksyn aikana löytyy lisää  Bernard-Massardin ja Domaine Bousquen viineihin liittyviä reseptejä Riikan, Kiran ja Nannan -blogeista.

http://www.blogirinki.fi/
Yhteistyössä Astra Wines.

tiistai 7. heinäkuuta 2015

Työmaakakku

työmaakakku

Kaivuri, kuorma-auto ja paloauto olivat toiveet Matiaksen työmaa-aiheiseen kakkuun. Kokonaisuus on mitoitettu 25 henkilölle. Täytteenä tummassa kakkupohjassa pätkis- ja vadelmamousse. Kakun pinta ja koristeet sokerimassan ja vaahtokarkinmakuisen kaulintamassan sekoitusta.


lauantai 4. heinäkuuta 2015

Minttusuklaakuppikakut

minttusuklaakuppikakku

Synttäreille tilattiin suklaistakin suklaisempia kuppikakkuja. Toiveena oli minttusuklaata ja sitä löytyy niin itse kuppikakuista kuin kuorrutteestakin. Pohjana mehevä minttusuklaakuppikakku, jossa kuorrutteena suklaakreemiä minttusuklaapaloin ja suklaaganachella koristeltuna.



torstai 2. heinäkuuta 2015

Synttärikakkuja lapsille


1-vuotissynttäreille oli toiveissa kerroskakku, jossa seikkailee lapsenomainen keltainen auto ystävineen. Sain kuvan autosta, jollaista toivottiin. Kakku on mitoitettu 25 henkilölle. Täytteenä tummassa kakkupohjassa mango- ja passionmousse suklaamurusilla. Kakun pinta ja koristeet sokerimassan ja vaahtismassan sekoitusta.

ballerinakakku

Ballerinakakku 10-vuotiaalle Selenalle. Kakku on mitoitettu 20 henkilölle. Täytteenä tummassa kakkupohjassa marianne-suklaa- ja vadelma-punaherukkamousse. Kakun pinta ja koristeet sokerimassan ja vaahtismassan sekoitusta.

ballerinakoriste

autokakku

Kolme värikästä pikkuautoa ja musta autotie koristavat Emil-pojan 2-vuotiskakkua. Kokonaisuus on mitoitettu 20 henkilölle. Täytteenä vaaleassa kakkupohjassa mansikka- ja valkosuklaamousse. Kakun pinta ja koristeet sokerimassan ja vaahtismassan sekoitusta.

keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Tennarein somistettuja ristiäiskakkuja

 tennarein somistettu ristiäiskakku

Stella-tytön ristiäisiin tilattiin tennareilla, nimikuutioilla ja rusetilla somistettu näyttävä kerroskakku. Kokonaisuus on mitoitettu 35 henkilölle. Täytteenä vaaleassa kakkupohjassa vadelma- ja vaniljamousse. Kakun pinta ja koristeet sokerimassan ja vaahtismassan sekoitusta.

sokerimassakengät

 kaksosten ristiäiskakku

Kaksosten, Olivian ja Thomaksen ristiäisiin tilattiin vaaleanpunaisin ja vaaleansinisin tehostein somistetut tennariaiheiset kakut. Kakut ovat mitoitettu 30 henkilölle. Täytteenä vaaleassa kakkupohjassa mansikka-punaherukka- ja vaniljamousse. Kakkujen pinnat ja koristeet sokerimassan ja vaahtismassan sekoitusta.